SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE

ŚWIETLICOWY KONKURS WIEDZY O ZDROWYM ODŻYWIANIU

     Dnia 9 grudnia w świetlicy szkolnej pani Jolanta Dworaczyńska i Alicja Mostek przeprowadziły konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia i odżywianiu.

    Udział w konkursie brały dzieci z klas I -III. Zadaniem uczestników było rozwiązanie krzyżówki, ułożenie piramidy zdrowego odżywiania. Następnie każdy musiał rozwiązać jedną zagadkę i odpowiedzieć na wybrane przez siebie pytanie za odpowiednią ilość punktów.

Za poszczególne zadania przyznawane były punkty.

 

Największą ilość punktów i zwycięstwo w konkursie zdobył

Maksymilian Klimczykz klasy IB.

Kolejnymi nagrodzonymi osobami były:

Doziwska Antonina z klasy IIIA

Biłas Dawid z klasy IIC

Mochalski Michał z klasy IIC

Wszyscy którzy brali udział w konkursie otrzymali zdrowy, słodki poczęstunek – ciastka upieczone przez panią Alicję Mostek.

 

Zwycięzcy otrzymali w nagrodę: mini marchewki, mus owocowy, mieszankę bakalii oraz świeczkę bałwanka.

 

Dziękujemy za udział w konkursie.

 

 

Jolanta Dworaczyńska

Alicja Mostek

 

WARSZTATY „SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO!”

      9 i 10 grudnia 2019 r uczniowie klas młodszych wzięli udział w warsztatach edukacyjnych przeprowadzonych przez panie dietetyczki z Fundacji Polskie Dzieci. Ta fundacja prowadzi sklepik Zdrowik, w którym nasi uczniowie zaopatrują się w zdrowe drugie śniadanie. Warsztaty poświęcone były racjonalnemu odżywianiu. Na początku zajęć uczniowie stworzyli mapę myśli do hasła zdrowie, następnie poznali zasady zdrowego odżywiania, dowiedzieli się ile i jakich produktów powinni spożywać w ciągu dnia. Kolejnym etapem było tworzenie piramidy zdrowej żywności. Mamy nadzieję, że edukacja poprzez zabawę sprawi, że dobre nawyki odżywiania się pozostaną w naszych uczniach na zawsze.

                                                                                     Małgorzata Smolak

                                                                   koordynatorka Zespołu ds. Zdrowej Szkoły

 

Kiermasze zdrowych przekąsek (październik- kwiecień 2019/20 )

       W ramach promocji zdrowia corocznie organizujemy kiermasz zdrowych przekąsek. Co dwa tygodnie kolejne klasy przygotowują własnoręcznie lub przy pomocy bliskich potrawy z naturalnych produktów. Te potrawy są estetycznie wyeksponowane na stoiskach, które wystawiane są na korytarzu szkolnym. Można tu dostać galaretki z owocami, babeczki marchewkowe i z cukinii, ciasteczka zbożowe, szaszłyki owocowe, kolorowe kanapki i wiele innych smakołyków. Zysk z tej akcji zasila konta poszczególnych klas i jest wykorzystany w dowolny sposób.
Należy docenić duże zaangażowanie dzieci, nauczycieli i rodziców. W ten sposób
kształtujemy właściwe nawyki żywieniowe.

Szkoła Podstawowa nr 7 z certyfikatem

Dyrektor szkoły Dorota Rasała – Świtoń wraz z wicedyrektor Małgorzatą Czapiga- Maciąg uczestniczyły 27.11.2019r w Warszawie w uroczystej „Gali wręczenia Krajowego Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie”.

Wyróżnienia przyznane są przez Ministra Edukacji Narodowej na podstawie rekomendacji udzielonej przez Centralną Kapitułę Krajowego certyfikatu działającą przy Ośrodku Rozwoju Edukacji w Warszawie .

W uroczystości uczestniczyli dyrektorzy pięćdziesięciu czterech placówek oświatowych z całego kraju. Z Dolnego Śląska wyróżniona została tylko Szkoła Podstawowa nr 7 im. Jana Pawła II z Oleśnicy.

Dyrektor szkoły odebrał Certyfikat z rąk Iwony Michałek – Sekretarz Stanu MEN oraz profesor Barbary Woynarowskiej - przewodniczącej Centralnej Kapituły Krajowego Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie.

EkoAktywni w działaniu

Warsztaty ekologiczne w ramach projektu „EkoAktywni w działaniu” nie tylko mają za zadanie przekazywać wiedzę teoretyczną, ale i uczyć młodych ludzi kreatywności, praktycznego wykorzystania dostępnych materiałów w myśl zasady upcyclingu-„zrób coś z niczego”.
Podczas kolejnych warsztatów grupa projektowa omawiała z uczniami Szkoły Podstawowej nr 7 sposoby ograniczenia ilość odpadów poprzez stosowanie zasady 3xR, czyli Reduce- redukuj, Reuse- użyj ponownie, Recycle- wykorzystaj. Uczniowie wymieniali się wiedzą w jaki sposób segregują śmieci w swoich domach i jak w swoim najbliższym otoczeniu starają się ograniczać odpady. Druga część warsztatów poruszała temat zrównoważonego transportu. Uczniowie dyskutowali o środkach transportu i ich wpływie na środowisko. Część praktyczna polegała na samodzielnym zrobieniu ozdób świątecznych i choinkowych z materiałów plastycznych. Młodzież dała się ponieść wyobraźni i stworzyła piękne ozdoby, które wprowadzą do ich domów świąteczny klimat.