Fundusze Europejskie
Strona główna/Aktualności/ Drugie śniadanie - zdrowe, wiosenne kanapki

Drugie śniadanie - zdrowe, wiosenne kanapki

2 Kwietnia 2025

W naszej szkole kształtujemy prozdrowotne nawyki żywieniowe, dlatego podczas lekcji techniki 28.03.2025 r. piątoklasiści przygotowali drugie śniadanie - zdrowe, wiosenne kanapki. Zdrowa kanapka powinna być stałym elementem zdrowej diety. W końcu kanapki często jemy na śniadanie czy na kolację. Kanapkę zabieramy także do szkoły, dlatego warto zadbać, by znalazły się w niej wartościowe produkty.
Zajęcia rozpoczęły się krótką pogadanką o higienie oraz bezpieczeństwie posługiwania się nożem. Następnie uczniowie zabrali się do pracy, wykorzystując przyniesione produkty spożywcze: warzywa, tłuszcze, produkty mleczne, produkty białkowe odzwierzęce, wędliny. W ramach współpracy piekarnia „Familijna” dostarczyła nam chleby, więc uczniowie poznali również różne rodzaje pieczywa. Pod koniec lekcji odbyła się prezentacja oraz degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują te zrobione własnoręcznie.

Poniżej galeria zdjęć.

do góry