Fundusze Europejskie
Strona główna/Aktualności/Zdrowe drugie śniadanie na maj

Zdrowe drugie śniadanie na maj

20 Maja 2022

Bułka grahamka z różnymi nasionkami z pastą jajeczną

Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej

Mandarynka i kawałki papryki

 

Bułka z pastą jajeczną

Składniki:

  • 4 średnie jajka ugotowane na twardo
  • 70 g żółtego sera
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 3 płaskie łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • mały pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i szczypiorek kroimy drobno. Ser oraz jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystko mieszamy i przyprawiamy.

 

Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej

Składniki

1 dojrzały banan

3 łyżek mleka

3 łyżek jogurtu greckiego

6 łyżek mąki kukurydzianej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki cynamonu

2 jajka

Olej do smażenia

 

Przygotowanie

Jajka wymieszać trzepaczka z mlekiem i jogurtem. Dodać mąkę, proszek  i cynamon oraz rozgniecione widelcem banany. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Na zdjęciu znajduje się śniadaniówka. W górnej części śniadaniówki widoczne są dwie bułki.
W dolnej części śniadaniówki są trzy przegródki. W górnej przegródce po prawej stronie widać placuszki. W dolnej części po prawej stronie jest mandarynka.
W przegródce po lewej stronie widać kawałki kawałki papryki.

Śniadanie

do góry