Zdrowe drugie śniadanie
1 Marca 2022Bułka razowa z masłem, żółtym serem, sałatą lodową, ogórkiem i kiełkami rzodkiewki
Pączki hiszpańskie z piekarnika
Spory kawałek papryki
Mandarynka
Poniżej prosty i pyszny przepis na pączki hiszpańskie z piekarnika
Pączki hiszpańskie z piekarnika
Składniki na 10 -12 sporych gniazdek:
- 100 ml woda
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka kl L
Lukier cytrynowy:
- około 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, cukrem i masłem.
- Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
- Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia aby to przyspieszyć wystarczy wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody (ciasto nie musi być całkowicie wystudzone).
- Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu. Po 3 jajku sprawdzamy ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
- Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy gniazdka (po 6 na jedną blaszkę) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia
- Pieczemy je w 200 stop przez około 25 min - do tzw zrumieniania.
- Kiedy gniazdka ostygną smarujemy je lukrem. Jeśli w domu mamy suche powietrze to nie przykrywamy gniazdek niczym zostawiamy je na talerzu/paterce nie staną się w tedy gumowe.
Na zdjęciu poniżej znajduje się śniadaniówka. W lewej części śniadaniówki widoczna jest bułka, z której wystaje sałata i ser żółty.
W prawej części śniadaniówki są trzy przegródki. W dolnej przegródce widać dwa pączki hiszpańskie.
W przegródce po prawej stronie jest mandarynka, zaś po lewej jest pomidor.