Zdrowe drugie śniadanie
2 Kwietnia 2022Zdrowe drugie śniadanie
Bułka dyniowa z zielonym pesto, zielona sałata.
Kilka winogron, dwie rzodkiewki, kawałek papryki
Ciasteczka owsiane z bakaliami.
Bułka dyniowa z zielonym pesto
Składniki na pesto
- 25 g liści bazylii lub rukoli
- 1 ząbek czosnku.
- 25 g (2 łyżki) pestek słonecznika lub orzechów arachidowych (zrumienionych na suchej patelni)
- 10 g tartego parmezanu.
- 70 ml oliwy extra vergine.
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 30 g. suszone pomidory .
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolita pastę lub jeżeli lubimy zostawiamy niewielkie kawałki.
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Składniki
- 60g rodzynek, żurawiny
- 50g gorzkiej czekolady
- 10g płatków migdałów
- 50g orzechów (mogą być różne)
- 100g płatków owsianych
- 130g miękkiego masła
- 100g cukru lub miodu
- 1 jajko
- 130g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody spożywcza
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Posiekać orzechy i czekoladę, płatki owsiane zmielić w blenderze. Zmiksować masło, cukier, jako. Dodać mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę spożywczą, proszek do pieczenia, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać rozdrobnioną czekoladę, orzechy, rodzynki, żurawinę, płatki migdałów pomieszać do połączenia. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Za pomocą małej łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika spłaszczać kuleczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 10-12 min aż lekko zbrązowieją. Po wystudzeniu można polać polewą z gorzkiej czekolady.
Na zdjęciu znajduje się śniadaniówka. W dowolnej części śniadaniówki widoczna jest bułka, z której wystaje sałata.
W górnej części śniadaniówki są trzy przegródki. W górnej przegródce po lewej stronie widać kilka winogron. W dolnej części po lewej stronie sa ciastka.
W przegródce po prawej stronie są dwie rzodkiewki i kawałki papryki.