Fundusze Europejskie

Zdrowe drugie śniadanie

1 Marca 2022

Bułka razowa z masłem, żółtym serem, sałatą lodową, ogórkiem i kiełkami rzodkiewki

Pączki hiszpańskie z piekarnika

Spory kawałek papryki

Mandarynka

Poniżej prosty i pyszny przepis na pączki hiszpańskie z piekarnika

Pączki hiszpańskie z piekarnika

Składniki na 10 -12 sporych gniazdek:

  • 100 ml woda
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka kl L

Lukier cytrynowy:

  • około 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

  1. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, cukrem i masłem.
  2. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
  3. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia aby to przyspieszyć wystarczy wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody (ciasto nie musi być całkowicie wystudzone).
  4. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu. Po 3 jajku sprawdzamy ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
  5. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy gniazdka (po 6 na jedną blaszkę) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia
  6. Pieczemy je w 200 stop przez około 25 min - do tzw zrumieniania.
  7. Kiedy gniazdka ostygną smarujemy je lukrem. Jeśli w domu mamy suche powietrze to nie przykrywamy gniazdek niczym zostawiamy je na talerzu/paterce nie staną się w tedy gumowe.

Na zdjęciu poniżej znajduje się śniadaniówka. W lewej części śniadaniówki widoczna jest bułka, z której wystaje sałata i ser żółty.
W prawej części śniadaniówki są trzy przegródki. W dolnej przegródce widać dwa pączki hiszpańskie.
W przegródce po prawej stronie jest mandarynka, zaś po lewej jest pomidor.

Drugie śniadanie

do góry