Propozycję zdrowego drugiego śniadania
1 Grudnia 2021Rogaliki na piątkę
Ciasto
- 100g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50g mleka
- 25g drożdży świeżych, pokruszonych
- 300g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 40g cukru trzcinowego, plus dodatkowa ilość do posypania rogalików
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 350g jabłek, obranych
- 70g miodu
- 25g masła
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 białko
Przygotowanie
- Masło roztopić, dodać mleko i drożdże, wymieszać. Dodać mąkę, cukier, żółtka, 1 białko i sól, Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Jabłka zetrzeć na tarce, dodać miód, masło, cynamon, dusić około 10 min cały czas mieszając aby nie uległo przypaleniu, ostudzić.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształcie okręgu, następnie podzielić nożem na 10 trójkątów. Na każdym trójkącie nałożyć po 1 łyżce nadzienia jabłkowego, następnie delikatnie zwinąć rogalik zaczynając od szerszej strony. Docisnąć rogi aby zapobiec wydostaniu się nadzienia i wygiąć w kształcie półksiężyca. Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok.5 cm odstęp, odstawić do wyrośnięcia na około 20min.
- Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 20-25 min. (180⁰ C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone rogaliki wyjąc z piekarnika i ostudzić na kratce.
Zielone Ślimaczki
Ciasto
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 180 g mleka
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 10 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 170 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
- Pesto zielone ( może zostać zrobione samodzielnie poprzez zblendowanie bazylii lub rukoli, orzechów, czosnku i oliwy z oliwek)
- Papryka
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- 50 g Szynki
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ślimaków
Przygotowanie
- Przygotowujemy zaczyn z mleka, drożdży roztopionego masła , cukru i 1/3 mąk.
- Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia przez 30 minut.
- Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia przez 15 min.
- Wałkujemy ciasto na duży placek.
- Szynkę i paprykę kroimy w małą kostkę, ser żółty trzemy na tarce. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy ze sobą.
- Nadzienie rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście pozostawiając 2 cm margines
- Ciasto zwijamy w rulon
- Przecinamy ciasto na 2-3 cm grubości krążki.
- Powstałe ślimaczki kładziemy na blaszce do pieczenia.
- Pozostawiamy ślimaki do wyrośnięcia przez 15 minut.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C.
- Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem
Opis zdjęcia
Na zdjęciu śniadaniówka. Na dole śniadaniówki znajdują się dwie bułki ślimak. W górnej prawej części znajduje się gruszka. W górnej prawej części śniadaniówki znajduje się pokrojona na części żółta papryka i dwa małe rogaliki.