Fundusze Europejskie
Strona główna/Aktualności/Propozycję zdrowego drugiego śniadania

Propozycję zdrowego drugiego śniadania

1 Grudnia 2021

                             Rogaliki na piątkę

Ciasto

  • 100g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 50g mleka
  • 25g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 300g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 40g cukru trzcinowego, plus dodatkowa ilość do posypania rogalików
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 szczypta soli

 

Nadzienie

  • 350g jabłek, obranych
  • 70g miodu
  • 25g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 białko

 

Przygotowanie

  1. Masło roztopić, dodać mleko i drożdże, wymieszać. Dodać mąkę, cukier, żółtka, 1 białko i sól, Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać miód, masło, cynamon, dusić około 10 min cały czas mieszając aby nie uległo przypaleniu, ostudzić.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształcie okręgu, następnie podzielić nożem na 10 trójkątów. Na każdym trójkącie nałożyć po 1 łyżce nadzienia jabłkowego, następnie delikatnie zwinąć rogalik zaczynając od szerszej strony. Docisnąć rogi aby zapobiec wydostaniu się nadzienia i wygiąć w kształcie półksiężyca. Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok.5 cm odstęp, odstawić do wyrośnięcia na około 20min.
  5. Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 20-25 min. (180⁰ C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone rogaliki wyjąc z piekarnika i ostudzić na kratce.

 

Zielone Ślimaczki

Ciasto

  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 180 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 10 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 170 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
  • Pesto zielone ( może zostać zrobione samodzielnie poprzez zblendowanie bazylii lub rukoli, orzechów,  czosnku i oliwy z oliwek)
  • Papryka
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g Szynki
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ślimaków

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn z mleka, drożdży roztopionego masła , cukru i 1/3 mąk.
  2. Zaczyn  pozostawiamy  do wyrośnięcia przez 30 minut.
  3. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  4. Ciasto pozostawiamy  do wyrośnięcia przez 15 min.
  5. Wałkujemy ciasto na duży placek.
  6. Szynkę i paprykę kroimy w małą kostkę, ser żółty trzemy  na tarce. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy ze sobą.
  7. Nadzienie rozsmarowujemy  na rozwałkowanym cieście pozostawiając 2 cm margines
  8. Ciasto zwijamy w rulon
  9. Przecinamy ciasto na 2-3 cm grubości krążki.
  10. Powstałe ślimaczki kładziemy  na blaszce do pieczenia.
  11. Pozostawiamy ślimaki do wyrośnięcia przez 15 minut.
  12. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C.
  13. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem 

 

Opis zdjęcia
Na zdjęciu śniadaniówka. Na dole śniadaniówki znajdują się dwie bułki ślimak. W górnej prawej części znajduje się gruszka. W górnej prawej części śniadaniówki znajduje się pokrojona na części żółta papryka i dwa małe rogaliki.

Zdrowe śniadanie

do góry